Maliny

Możliwość komentowania Maliny została wyłączona 2

Lato większości smakoszy owoców kojarzy się przede wszystkim z malinami. Ci, którzy posiadają własne działki, a na nich krzaki z malinami lub jeżynami – mogą zacierać ręce. W środku lata cena malin na targowiskach jest dość wysoka. Są to owoce niezwykle delikatne i na wskroś słodkie. Zastosować je można do przygotowywania różnorodnych deserów, na ciepło i na zimno. Sos wykonany ze świeżych malin wspaniale odnajdzie się na deserach lodowych, np. na lodach waniliowych lub o mieszanych smakach. Własnoręcznie przygotowany kisiel z malin i wiśni będzie sto razy lepszy od tego kupowanego w sklepie. Jeśli natomiast przygotowujecie tradycyjny, włoski deser z serka mascarpone, popularnie zwany tiramisu, możecie do niego dodać mieszankę malin oraz jeżyn. Zdecydowanie ubogacą one smak tego deseru, czyniąc go bardziej egzotycznym w smaku. Maliny zastosować można także do wypełnienia kompotu, nadzienie na naleśniki (wraz z jogurtem naturalnym lub serkiem homogenizowanym). Substancje zawarte w malinach dobrze działają na struny głosowe.

Maliny
1 vote, 4.00 avg. rating (78% score)
admin

View all contributions by admin

Similar articles