KOSTKI Z TRUSKAWKAMI

Możliwość komentowania KOSTKI Z TRUSKAWKAMI została wyłączona 2

Składniki:

Ciasto:
30 dag masła
30 dag cukru pudru
30 dag mąki
5 jajek
1 cukier waniliowy
Pół torebki proszku do pieczenia
150 ml mleka
2 dag kakao
10 dag truskawek
Krem:
300 ml mleka
8 dag cukru
1 budyń truskawkowy
10 dag masła
10 dag polewy czekoladowej

Wykonanie:

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowymi żółtkami.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy maślanej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Delikatnie wymieszać.
Dodać 100 ml mleka. Po wymieszaniu ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać resztę mleka i kakao i wymieszać.
Prostokątną blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia ( lub wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką). Na blachę wyłożyć najpierw jasne ciasto a następnie ciemne. Na ciemnym cieście poukładać połówki truskawek, piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić blachę z ciastem i piec około 15 minut.
Ugotować budyń, ostudzić i utrzeć z masłem na puszysty krem. Na zimnym cieście rozsmarować krem budyniowy i polać rozpuszczoną i wystudzoną polewą czekoladową. Wstawić do lodówki do stężenia.

KOSTKI Z TRUSKAWKAMI
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)
admin

View all contributions by admin

Similar articles